пʼятниця, 19 січня 2024 р.





     День Соборності - одне з найважливіших свят, повʼязане зі здобуттям незалежності. Щорічно воно відзначається 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта  Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.
      Напередодні свята в бібліотеці с. Гриньків відбувся перегляд короткометражного фільму «Акт злуки: відтворення історичної правди»  
   

       Акт злуки  ЗУНР  та  УНР, проголошений 105 років тому на Софіївському майдані в Києві увінчав соборницькі прагнення українців обох частин країни та став символом і легендою для наступних поколінь борців за Україну . Це була основоположна подія для українського державотворення .
       У сучасній Україні на державному рівні вперше відзначалося це свято у 1999 році. Головною традицією в День Соборності є живий ланцюг . Історія починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили символічно продемонструвати Державну Єдність . Цю традицію українці продовжують і донині. 
      Обʼєднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній памʼяті українців. Сьогодні українцям знову приходиться боротися за свою єдність , захищати цілісність і суверенітет рідної країни . 
       Гасло до відзначення  Дня Соборності 2024 - «Наша єдність - наша зброя» Тож нехай День Соборності назавжди буде джерелом надії на наше краще майбутнє!
     

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Літні канікули -унікальна можливість залучення до книги нових читачів , створення простору творчості і приємного спілкування з літературою ...